Dalende rentes helpen groei-aandelen op de beurs.
In de VS is de hardwaresector bezig aan een inhaalslag.
Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem praten je bij over het aandeel Apple.
ANALYSE – De rente-ontwikkelingen blijven de gemoederen bezighouden. De eerste zes maanden van dit jaar was iedereen beducht voor verdere rentestijgingen als gevolg van de oplopende inflatie. Maar daar trekken financiële markten zich momenteel weinig van aan.
Zo is in de VS de 10-jaars staatsrente naar het laagste niveau sinds februari gedaald. Met 1,26 procent op de borden ligt de 10-jaars staatsrente vooralsnog dichter bij 1 procent, dan bij de 2 procent die veel analisten voor het slot van het jaar hebben ingecalculeerd.
Rekenen beleggers op een prijzenoorlog in de oliemarkten met een terugval van olieprijzen (en daarmee de inflatie)? Vertrouwen ze voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve die blijft zeggen dat hogere inflatie een tijdelijk fenomeen is? Worden de “shorts” op obligaties (handelaren die speculeren op een daling van obligatiekoersen en een stijging van marktrentes) even vervelend wakker geschud? Of zijn het toch weer de oplaaiende zorgen over Covid? Dat spel is nu op de wagen heeft direct zijn weerslag op de aandelenmarkten.
Donderdag deed de Europese Centrale Bank er nog een schepje bovenop met een lichte aanpassing van het doel voor de inflatie, waardoor consumentenprijzen iets harder mogen stijgen voordat de ECB gaat ingrijpen.
De beurs gedraagt zich wat nerveus, maar onderliggend zien we opnieuw een rotatie van waarde- naar groeiaandelen. Uit onze marketscans blijkt dat de eerder door ons getipte grote kwaliteitsnamen nog steeds de aandacht trekken.
Gelet op de aanzienlijke weging van de grote Amerikaanse techbedrijven in verschillende indices, zorgde dat deze week opnieuw voor beursrecords.
In deze bijdrage bekijken we de Amerikaanse sector technology hardware & equipment en analyseren we één van die kwaliteitsnamen, te weten het aandeel Apple.
Hardwaresector in de VS begonnen aan inhaalslag
De onderstaande grafiek toont de relatieve ontwikkeling van de subsectoren van de brede, Amerikaanse S&P 500-index sinds begin dit jaar. De S&P 500 zelf is met de zwarte stippellijn weergegeven.

Afgelopen week stonden wij stil bij de sector media & entertainment waarin grote namen zoals Facebook, Alphabet en Netflix bivakkeren.
De sector technology hardware & equipment die we dit keer behandelen, is in de bovenstaande grafiek door de dikke blauwe lijn vertegenwoordigd. Namen zoals HP, Cisco en Apple kom je in deze sector tegen. Wat opvalt, is dat deze sector gedurende februari en maart wat uit de gratie was, maar sinds begin juni aan een stevige inhaalslag is begonnen.
Deze beweging krijgt extra tractie door de recente dalingen van marktrentes. Lagere rentes worden namelijk als positief gezien voor groeibedrijven, omdat zij hiermee toekomstige groei relatief goedkoop kunnen financieren. En dat terwijl we net waren begonnen te wennen aan iets hogere renteniveaus.
Hieronder gaan we specifiek in op het aandeel Apple. Dit op verzoek van lezers die meer in detail willen weten waar de kansen voor Apple liggen.
Apple op zoek naar nieuwe records!
We kennen de spullen van Apple allemaal, maar wat zwaar telt in de huidige omgeving is het ecosysteem van de Amerikaanse techreus. Apple ontwerpt een breed scala aan consumentenelektronica, waaronder smartphones, tablets, pc’s, smartwatches en tv-boxen.
De iPhone maakt nog steeds het grootste deel van de totale omzet van Apple uit. Daarnaast biedt Apple zijn klanten verschillende diensten aan, zoals onder meer Apple Music, iCloud, Apple Care, Apple TV+, Apple Arcade, Apple Card en Apple Pay. De producten van Apple draaien op intern ontwikkelde software en halfgeleiders. Daarnaast staat het bedrijf bekend om de integratie van hardware, software en diensten.
Naast een grotere vraag naar smartphones in opkomende markten en terugkerende aankopen van huidige klanten, heeft Apple volop kansen om de vruchten te plukken van het ecosysteem rond de iPhone. De iPhone en in het iOS-besturingssysteem worden consequent beoordeeld als koploper op het gebied van klantloyaliteit, betrokkenheid en veiligheid. Dit is een goed signaal voor klantenbehoud op de lange termijn.
Apple blijft ook constant innoveren met introducties zoals Apple Pay, Apple Watch, Apple TV en AirPods. Elk van deze diensten zal extra inkomsten kunnen genereren, maar belangrijker is dat ze iPhone-gebruikers in de loop van de tijd helpen behouden. Wat ook aanspreekt, is hoe het bedrijf zijn eigen chips ontwerpt. Met de tekorten op dat vlak is dat uitermate positief.
Al met al zijn de meeste analisten die het aandeel Apple volgen positief en hanteren ze een gemiddeld koersdoel van grofweg 159 dollar.
Op 27 juli komt Apple met de kwartaalcijfers naar buiten. In de aanloop naar de cijferpresentatie kan de koers van het aandeel naar nieuwe recordniveaus stijgen.

De analyse van het beleggersgedrag rond het aandeel Apple leidt tot de conclusie dat men bereid is steeds meer te betalen voor het aandeel. Dat geeft een serie van hogere bodems die samen een opwaartse trend vormen.
De bodems lopen langs de groene lijn in de grafiek, waar ook de signalen voor momentumbeleggers ontstaan. Zie daarvoor de bolletjes in de koersgrafiek zelf en vergelijk die met de bolletjes van de indicator eronder. De opwaartse impulsen in de algemene trend vinden schoksgewijs plaats en daarbij gaat het om sprongen van minimaal 40 dollar. Dat is dus normaal voor dit aandeel.
Het vertrekpunt voor de meest recente stijging lag bij 120 dollar. Een deel van de beweging is al ingevuld, maar er is nog genoeg kracht om naar bovenzijde van de trend te reiken tot het niveau van 160 dollar voor het aandeel Apple.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.